100 jaar technisch onderwijs in de Bommelerwaard. Een mijlpaal om bij stil te staan. Veel leerlingen, docenten en regionale bedrijven hebben hieraan bijgedragen. Alle reden om hier met elkaar trots op te zijn. Techniek was en is een snel ontwikkelend segment en neemt ook in de huidige samenleving een grote plaats in.

 

Een stukje geschiedenis

In april 1914 werd de ‘Vereniging Ambachtsschool voor Zaltbommel en Omstreken’ opgericht. Het bestuur bestond uit vijf Bommelerwaardse notabelen. Zij zagen de noodzaak in om de Bommelerwaard sociaal en economisch vooruit te helpen.
Na drie jaar werd Metaalwarenfabriek G. Daniëls en Co met bijbehorend terrein aan de Maarten van Rossumsingel aangekocht voor 12.500 gulden. Het vervallen pand werd door aannemer Gebroeders Metz omgetoverd tot een school.
Op 9 december 1918 opende de school haar deuren voor de eerste tien leerlingen. Een maand later waren er twaalf leerlingen die opgeleid werden voor timmerman of smid.

De eerste periode werd gekenmerkt door geldgebrek, met als gevolg dat er tot ca. 1950 onvoldoende gereedschap en machines aanwezig waren. Als er iets werd aangekocht, was het meestal tweedehands. Eigenlijk was het gebouw niet geschikt voor vakonderwijs. De smederij was te klein en de afzuiging slecht. Het gebouw stond regelmatig vol rook.

In 1951 werd een nieuw schoolgebouw aan de Johan van Oldebarneveltstraat in gebruik genomen. Geleidelijk werden er meer vakken ingevoerd, mede dankzij nieuwe inzichten over vakgericht onderwijs. Door de explosieve groei werd het gebouw al snel te klein. Besloten werd om aan de Van Heemstraweg een nieuw gebouw te zetten. Na vier jaar werd daar eindelijk de nieuwe technische school geopend op 25 juni 1968.
In augustus 1994 ging de technische school op in de nieuwe scholengemeenschap Cambium. In 2011 is er een nieuw gebouw verrezen aan de Oude Bosscheweg met grote, ruime technische hallen waar onderwijs in de modernste vorm tot hun recht komt met de nieuwe vmbo-profielen Bouw, Wonen en Interieur (BWI) en Produceren, Installeren en Energie (PIE).