Technisch onderwijs in Bommelerwaard na eeuw nog springlevend

Artikel uit Brabants Dagblad d.d. 13-12-2018
ZALTBOMMEL – Het Cambium College in Zaltbommel viert deze week het 100-jarig bestaan van het technisch onderwijs in de Bommelerwaard. Het thema is op de scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo echter actueler dan ooit. ,,Techniek aanblazen, dat is onze missie.”
Toen Hanneke Koster drie jaar geleden rector-bestuurder op het Cambium College in Zaltbommel werd, was het voor haar meteen duidelijk: deze school moet vol in gaan zetten op techniek. ,,De Bommelerwaard is een gebied met veel high-techbedrijven en er is een gierend tekort aan personeel op alle niveaus”, zegt ze. ,,Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de kinderen die hier op school zitten in de streek blijven. Als school wil je de verbinding met de omgeving zoeken, het gebied verder helpen. Dat was ook de reden om hier honderd jaar geleden een ambachtsschool op te richten. En dat is precies de reden waarom techniek nu nog steeds zo belangrijk voor ons is.”

Vuile handen en stof

Bij technisch onderwijs denken veel mensen aan vuile handen, gereedschap en stof. ,,Maar dat is echt achterhaald”, meent Koster. ,,Techniek is zoveel meer. En is bovendien hard nodig om alle problemen op te lossen die op de samenleving afkomen. Denk aan de strijd tegen het water, of aan ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, zoals de energietransitie. Overal is techniek voor nodig. Wij willen voor een goede basis zorgen en bij onze leerlingen interesse aanwakkeren, ook bij degenen die een theoretische opleiding volgen.”
Het Cambium College heeft het afgelopen decennium enorm in technisch onderwijs geïnvesteerd. ,,De nieuwbouw van locatie De Waard met goed uitgeruste technieklokalen, de oprichting van het technasium voor vwo plus havo, en met de start van Bèta Challenge voor tl is het aanbod nu compleet”, somt Koster op.

“Er is een gierend tekort aan technisch personeel” – Hanneke Koster

Leerlingen motiveren

,,De technische lessen draaien om zoveel meer dan vakvaardigheid. De leerlingen leren ook samenwerken en presenteren. We vragen ze om op een andere manier te denken, waardoor ze ook hun talenten leren kennen. Ze gaan met echte problemen aan de slag en we bezoeken bedrijven. Dat onderzoekend leren spreekt erg aan, en past in onze ambitie om leerlingen gemotiveerd te krijgen. Want daar moet je tegenwoordig als school echt wel meer moeite voor doen. We passen dit overigens ook op andere terreinen toe hoor, denk bijvoorbeeld aan onze kunst- en sportklassen, en aan biologie, scheikunde, of onze opleiding media, vormgeving en ict. Maar met techniek gaan we hier de wedstrijd winnen, daar ben ik van overtuigd.”
Meegaan met de tijd is daarbij van groot belang. ,,Juist in de techniek gaan de ontwikkelingen razendsnel. Van onze docenten verwachten we dat ze hun vakkennis op peil houden. Daar is tien procent van hun werktijd voor gereserveerd. Gelukkig hebben we hele goede contacten met het bedrijfsleven. Die helpen ons soms ook met materiaal. En wat zeker ook scheelt, is dat technisch onderwijs bij de politiek in de belangstelling staat. Het wordt gestimuleerd en dat betekent ook dat er extra geld beschikbaar is. Door binnen de regio noordoost-Brabant met andere scholen samen te werken, kunnen we van elkaar leren en er samen voor zorgen dat er een zo compleet mogelijk aanbod is. Kijk, wij zijn geen vakopleiding. Daarvoor bestaan het mbo en hbo. Maar we willen wel dat onze lessen daar goed op aansluiten.”

Hanneke Koster is tevreden met de plaats die Cambium nu inneemt. ,,Toen ik hier kwam, zag ik een goed functionerend technasium, maar dat was nog wel een eiland. Het is gelukt om het breder te trekken. Ik zag de schoonheid van het onderzoekend leren. Die manier van onderwijs gun je elk kind. En wat er de komende jaren ook gebeurt, techniek zal belangrijk blijven en ook altijd een verband houden met deze streek.”

Onze agenda

25 jan

KLT 4tl frans

 Hele dag   Buys Ballot
25 jan

Presentaties PWS tl + online ouderavond studiekeuze

 Hele dag   Buys Ballot
27 jan

KLT 4tl duits

 Hele dag   Buys Ballot
Geen evenementen gevonden!