Ben jij liever met je handen bezig dan met je hoofd? Kies dan voor ons vmbo-bb, dan ga je veel aan de slag met praktijkvakken. Op locatie De Waard houden we onze klassen bewust klein, zodat er genoeg aandacht is voor jou. Er staat een hecht team van docenten voor je klaar om je te begeleiden in alle keuzes tijdens de opleiding.

Persoonlijke begeleiding en een goede sfeer vinden we erg belangrijk, daarom doen de brugklasmentoren nog voor de start van het schooljaar een huisbezoek om kennis te maken met de nieuwe leerlingen en hun ouders. Sommige leerlingen vinden de overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs extra lastig, om wat voor redenen dan ook. Daar  houden we dan rekening mee. Deze leerlingen kunnen een VIP-traject volgen, waarbij we extra aandacht aan leerlingen en ouders geven.

Workshops

Als brugklasser van De Waard heb je naast je ‘normale’ lesprogramma met lessen zoals Nederlands, wiskunde, mens & natuur, mens & maatschappij, 2 maal per week 2 lesuren een talentontwikkeling. Deze talentontwikkelingen kies je in de vorm van een workshop. Een workshop duurt ongeveer 8 weken. Na die periode kun je weer een andere workshop volgen. Zo volg je per jaar 4 verschillende blokken talentontwikkeling. We starten het schooljaar met een introductieprogramma waarbij aandacht is voor de diverse workshops en het keuzeproces. We gaan dan samen onderzoeken waar jouw persoonlijke interesses liggen en wat een goede keuze zou zijn. We gaan ook met je in gesprek over zaken als:
– Wat ga je doen als je vriendje iets anders wil kiezen?
– Wat past er bij jou?
– Wat doe je als je niet in je eerste keuze geplaatst wordt?

Tijdens de workshops ben je niet samen met je klas, maar met kleine groepjes (ongeveer 15) die vanuit alle brugklassen kunnen komen.

Welke workshops zijn er zo al?
Je kunt hierbij denken aan schilderen, een muziekinstrument bespelen, fotoshop, sieradenlijn ontwerpen, handvaardigheid, timmeren, droomhuis bouwen, strip tekenen, boksen, dansen, zwemmen, boogschieten.

Luuk van Bussel: “Op locatie De Waard vinden we het belangrijk dat onze leerlingen tijdens het hele opleidingstraject kunnen blijven kiezen. We willen dat ze ook vanuit hun gekozen profiel een zijstapje kunnen maken om zich breder te oriënteren.”

Kies je vakkenpakket

In klas 1 en 2 maak je al diverse keuzes wat je graag wilt doen. Maar ook op het gebied van de profielafdelingen hebben wij veel keuzemogelijkheden. Aan het eind van het tweede jaar kies je voor een van de vijf profielen:

  • Economie & Ondernemen
  • Zorg & Welzijn
  • Bouw, Wonen & Interieur
  • Produceren, Installeren & Energie
  • Media, Vormgeving & ICT

Na deze profielkeuze zit je echter niet vast aan één richting. Een profiel bestaat uit acht onderdelen. Van de acht onderdelen zijn er vijf verplichte vaste vakken. De andere drie onderdelen zijn vrije keuzevakken. Zo laten we het onderwijs zo veel mogelijk aansluiten op jouw interesses en talenten.

Loopbaanbegeleiding

Soms is kiezen moeilijk. We helpen je aan alle kanten om je te begeleiden in alle keuzemogelijkheden die ons vmbo-bb biedt. Deze zogenoemde loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is op De Waard erg belangrijk. We beginnen in het eerste leerjaar al met de gesprekken. Jouw mentor speelt hierin een belangrijk rol. Samen gaan we ontdekken wie jij bent en wat je graag wil doen.

Herstelgericht werken

Uniek op locatie De Waard is de herstelgerichte methodiek waar we mee werken. Dit betekent dat we afstappen van het traditionele straffen. Zijn er problemen dan kijken we wat er precies is gebeurd en hoe we dit kunnen oplossen. Zo laten we leerlingen leren van hun fouten en herstellen we het groepsgevoel. Die eenheid vinden we belangrijk. De Waard is een kleine, intieme deelschool en voelt als een warm bad. De docenten zijn echt leerlinggericht en werken aan een goede relatie met de leerlingen.

Maatwerktraject

Soms lukt het even niet in de klas. Dit kan allerlei redenen hebben. Als we dit constateren, kan je tijdelijk worden opgenomen in een maatwerktraject. Dit betekent dat je voor een aantal lessen apart onderwijs volgt. Hier is nog meer persoonlijke aandacht en ruimte voor jou. Zo kan het onderwijs toch gewoon doorgaan en voorkomen we uitval. Natuurlijk werken we samen aan je terugkeer naar je reguliere klas.

Samenwerking met regionale bedrijven

Meer dan ooit zijn het technisch onderwijs en het regionaal bedrijfsleven op elkaar aangewezen. Scholen en ondernemingen zijn daarom bijzonder in hun nopjes met de stimulering door de overheid. Het Cambium College kan samen met het bedrijfsleven een plan maken over de inzet van 1,4 miljoen euro de komende vier jaren. De nauwe samenwerking met technologie-bedrijven is een essentieel onderdeel.

Technieklokalen en stageplekken

De tijd zal leren waar geld het best in geïnvesteerd kan worden, maar in ieder geval zal er aandacht zijn voor goed toegeruste technieklokalen, goede stageplekken en het promoten van technologie-onderwijs. Maar ook de kwaliteit van het onderwijsgevend personeel en gestructureerd overleg met het bedrijfsleven zullen de nodige aandacht krijgen.

Onze agenda

25 jan

KLT 4tl frans

 Hele dag   Buys Ballot
25 jan

Presentaties PWS tl + online ouderavond studiekeuze

 Hele dag   Buys Ballot
27 jan

KLT 4tl duits

 Hele dag   Buys Ballot
Geen evenementen gevonden!